Friday, October 30, 2015

TORTA S KARAMELA BOMBONAMA

Torta s karamela bombonama

 
 

Sastojci

Za kore:

  • 14 belanaca
  • 2 prstohvata soli
  • 280 g šećera
  • 340 g mlevenih, pečenih lešnika
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike kakaoa
  • 2 kesice praška za pecivo
  • 200 ml ulja

Za fil:

  • 14 žumanaca
  • 2 l mleka
  • 400 g karamela bombona
  • 320 g gustina
  • 340 g šećera
  • 250 g margarina

Ostalo:

  • 400 g šlaga

 

Priprema:



  1. 300 ml mlijeka preliti preko bombona i zagrijati na laganoj vatri da se karamele otope. Od preostale količine mlijeka odvojiti 200 ml, a ostatak dodati istopljenim karamelama i pojačati malo vatru. Posebno izmutite žumanca pjenasto sa šećerom, pa dodajte 200 ml mlijeka i gustina, dobro izradite da ne bude grudvica. Kada mleko sa karamelama prokuva, lagano umešajte žumanca i kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne postane gusta.
  2. Nakon što je krema skuhana površinu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Nije potebno da se skroz ohladi, tako da možete u mlako dodati margarin, dobro izraditi.
  3. Dok se krema hladi možete pripremati kore. U 7 bjelanaca dodati prstohvat soli i izraditi u čvrst snijeg. Postepeno dodajite 140 g šećera. Posebno prosijte 2 kašike brašna, 2 kašike kakaoa i 1 praška za pecivo. Polako dodajite bjelancima i miješajte varjačom. Još dodate 170 g pečenih mljevenih lješnika koje isto lagano umešajte. Na kraju u laganom mlazu dodate 100 ml ulja i promješajte varjačom.
  4. Ulijte u tepsiju u kojoj je postavljen masni papir. Pecite na 180 C oko 20 minuta. Ostavite kore da se ohlade. Pažljivo prepolovite, dobićete 2 tanke kore. Ponovite postupak za još jednu koru. Na kraju ćete imati 4 tanke korice.
  5. Filovati: Kora, fil, kora, fil, kora, fil, kora, fil i od gore šlag!

0 comments:

Post a Comment