Sarma
Sastojci:
- 2 kg svinjetine
- 500 g mljevenog junećeg mesa
- 4 jaja
- 4 veće glavice crvenog luka
- 4 veća režnja češnjaka
- začini: sol, vegeta, papar, začinska paprika
- 350-400 g riže
- listovi kiselog kupusa
- 1-2 lovorova lista
- manji komad suhomesnatog proizvoda
Priprema:
-
Crveni luk ogulite, narežite na kockice i popržite ga na masnoći. Ohladite!
Mljeveno meso stavite u posudu te dodajte jaja, ohlađeni crveni luk, usitnjeni bijeli luk, sol, crvenu papriku, biber i vegetu. Smjesu dobro izmješajte i ostavite da odstoji barem pola sata. Dodajte opranu rižu, izmješajte i dodajte začine po potrebi (riža će pokupiti začine tako da smjesa treba biti malo jače začinjena)
-
Listove kupusa operite i nožem stanjite srednji dio lista kako bi mogli smotati list oko mesa. Idealan paketić ćete napraviti na sljedeći način:
1. List kupusa stavite na dlan tako da je korijenasti dio okrenut prema ručnom zglobu
2. Stavite žlicu do dvije pripremljene mesne smjese tako da ga položite uspravno-vodoravno u smjeru korjena( u donju lijevu četvrtinu lista)
3. Prebacite prvo donji dio lista. znači onaj bliže ručnom zglobu
4. Počnite motati sada bočni dio preko mesa i do kraja lista
5. Odozgo će ostati vrh kupusa nesmotan te ga pažljivo prstom utisnite u središnji dio dobivenog paketića -
Složite paketiće uspravno, tako da taj gornji dio paketića s rupom bude prema gore. Kako će se meso i riža kuhati tako će se list širiti i neće puknuti. U sredinu posude stavite komadić suhomesnatog proizvoda po želji, nalijte vode da prekriju paketiće i kuhajte 1,5-2 sata, na laganoj vatri.
-
Načinite zafrig tako što ćete na masnoći popržiti brašno, dodati začinsku papriku i zaliti vodom. Lagano prokuhajte te izlijte u posudu sa sarmicama. Neka još malo prokuha, dodajte soli i vegete ako je potrebno.
0 comments:
Post a Comment