Tradiconalni ruski kolač sa medom, karamelom i orasima. Ovo
je recept bez mnogo muke u spremanju testa, fil je od maslaca,
karamelizovanog kondenzovanog mleka (dulce de leche)i oraha, krajnji
rezultat je fantastičan. Napravite Medovik, zaboravite na njega najmanje
24 sata a kada ga probate nećete ga više nikada zaboraviti.
Sastojci za korice:
100 g. maslaca
200 g. šećera
2 kašike meda
2 jaja
1 kašikica sode bikarbone
300 g. brašna + još oko 130 do 150 g.
Fil:
300 g. maslaca
(1 konzervica)slatkog gustog kondenzovanog mleka da bi napravili karamel –
100 g. mlevenih oraha
Priprema:
Da bi dobili karamel (dulce de leche) od kondenzovanog mleka pratite ovaj postupak.
Konzervicu kondenzovanog mleka kuvati tri sata u dubljoj posudi sa
vodom, paziti da je stalno prekrivena vodom, nikakvo bušenje konzerve ni
slučajno! Ostaviti da se skroz ohladi jer bi prilikom otvaranja vruće
konzerve došlo do praska zbog pritiska.
Za korice, staviti maslac, med i šećer i kuvati na pari desetak minuta.
Dodati sodu bikarbonu i kuvati još jedan minuta. Skloniti posudu sa pare
i ručno umešati jaja, ne treba ih prethodno mutiti. Odmah u toplo
dodati 300 g. brašna i izmešati. Smesu ostaviti u frižider 30 minuta da
se skroz ohladi. Smesa će biti kašasta, tako i treba, prava tekstura
testa će se dobiti dodavanjem ostatka brašna.
U hladnu prethodnu smesu dodavati dodavati ostatak brašna i mesiti, ja
koristim mikser, žice za testo, dok se ne dobije srednje meko i glatko
testo. Malo doraditi rukom na brašnom posutoj podlozi tako da se testo
lako odvaja od ruku i podloge. Napraviti 9 identičnih loptica.
Korice razvući kružno prečnika oko 22 cm, zatim uz pomoć kalupa ili
tanjira obrezati testo da se dobije prečnik 20,5-21 cm. Ja to radim
direktno na podlozi na kojoj će se korica peći, malo posuti brašnom.
Peći i testo koje je višak, kasnije će se usitniti jer je potrebno za
posipanje torte.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 4 minuta da blago porumeni. Proveravati, zavisi i od rerne.
Čim se korica izvadi, nožem proći ispod da se odvoji od pleha i lagano
je skinuti. Ako su ostale mrvice na plehu samo ih malo očistiti, ponovo
posuti brašnom i razvijati sledeću koricu.
za fil
100 g. oraha samleti. Odvojiti 2 kašike koje će pomešati sa mrvicama sa kojima će se torta dekorisati.
Maslac sobne temperature penasto umutiti, dodavati kašiku po kašiku
karamela lagano muteći mikserom. Ostaviti pola sata u frižider da se
malo stegne i filovati korice.
Na svaku koricu naneti vrhom punu kašiku fila, posuti sa dve kašike
mlevanih oraha. Paziti da ostane fila za tanko nanošenje preko cele
torte, gore i okolo.
Ostatke testa, koje je pečeno sa svakom korom, samleti u blenderu, dodati orahe i posuti bogato celu tortu.
Tortu ostaviti pre služenja najmanje 24 sata na hladnom mestu a što
duže stoji ukusi se sve više sjedinuju i korice postaju mekše i sočnije.
Tuesday, December 22, 2015
Ruski “Medovik”
10:43 AM
1 comment
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ponuda zajma po 2% stope je vrlo zanimljiva u kojoj sam našao Pedro zajam ponuditi originalan i brz postupak zajma ikad, jer otkad sam podnio zahtjev za zajam Pedro i njegovu zajamnu tvrtku u New Yorku, uspio sam upravljati svojim poslom i podmiriti se Ostale financijske potrebe, Pedro i njegova zajamna tvrtka nude mi zajam po stopi od 2% od 2 milijuna eura za moj posao pokretanja i tako sam ponosan što objavim da je Pedro zajam ponuda najbolje mjesto za stjecanje bilo koje vrste za bilo koju vrstu Zajmovi.
ReplyDeleteKontaktirajte Pedro Mail: pedroloanss@gmail.com