Saturday, October 17, 2015

Starinska žuta torta

Starinska žuta torta



Sastojci:

  1.  Za koru:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera 
  • 6 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

      2. Za fil:

  • 7 žumanaca
  • 2 kese vanilih šećera
  • 5 kašika šećera
  • 250gr. margarina ili maslaca
  • 100gr. čokolade

      3. Za dekoraciju:

  • 7 bjelanaca
  • 15 kašika šećera
  • 2dl vode 
  • 100gr. trešnji ili višnji

Priprema:

Jaja umutiti sa šećerom, dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Sipati u namazan pleh i peći (piškote možete peći pojedinačno). Provjerite čačkalicom da li je piškota pečena. Pečenu piškotu izvadite iz rerne i kada se ohladi presijecite, tako da dobijete tri kore. Fil: Žumanca izmutite sa šećerom, vanilin šećerom i kuhajte na pari da se zgusne. Ostavite da se ohlaidi. U ohlađena žumanca dodajte omekšali margarin i mutitie. Dodajte otopljenu čokoladu i još malo mutite. Filujte tortu pripremljenim filom. Bjelanca izmutite sa 7 kašika šećera. U sud sipajte preostali šećer i vodu pustite da provri da se malo zgusne. Pažljivo kuhani sirup od šećera sipajte u umućena bjelanca, sve muteći da smjesa bude čvrsta. Premažite tortu umućenom smjesom od bjelanaca i dekorišite sa trešnjama.
 

0 comments:

Post a Comment