Ružini mafini od jabuka
Sastojci:
- 1 pakovanje lisnatog tijesta
- 3 jabuke
- 1 limun
- 1/2 kesice cimeta
- 100 g šećera
- malo šećera u prahu
Priprema:
- Jabuke operite, presijecite na pola, izvadite koštice, a zatim isjecite na kriške.
- Limun izrendajte na sitne rende i ostavite sa strane. U odgovarajuću posudu sipajte oko 500 ml. vode, dodajte 3 kašike šećera i sok od jednog limuna pa prokuhajte. Dodajte kriške jabuka i kratko kuhajte, minut-dva da kriške omekšaju i ostanu cijele. Rešetkastom kašikom vadite omekšale kriške i slagajte na kuhinjske ubruse da se ohlade i prosuše.
- Za to vrijeme lisnato tijesto razvijte na debljinu oko 3 mm, a zatim ga isijecite na 3 cm široke trake.
- Preostali šećer pomiješajte s cimetom i rendanom korom od limuna pa pospite isječene trake.,
- Na svaku traku po dužini složite kriške jabuka tako da gornja obla strana s korom prelazi ivice krajeva.
- Zatim uvijte u rolat-ružu. Isti postupak ponovite i sa preostalim tijestom.
- Pripremljene ruže od jabuka složite u podmazan kalup za mafine.
- Pecite u zagrijanoj rerni na 190 stepeni oko 45 minuta. Izvadite iz kalupa i prohlađene ružice pospite šećerom u prahu.
0 comments:
Post a Comment