PAMUK KIFLE S DŽEMOM
Za tijesto:
- 2 jajeta
- 2 dl ulja
- 3 dl mlijeka
- 1 kašika suvog kvasca
- 100 g šećera
- oko 700 g brašna
Za fil:
- Džem od šljiva
Za sirup:
- 200 g šećera
- 3 dl vode
Za posipanje kiflica:
Priprema:
- U 3 dl mlakog mlijeka staviti kašiku suhog kvasca i 100 g šećera. Dodati 2 jajeta, 2 dl ulja i brašnom zamijesiti tijesto. Tijesto dobro izraditi i ostaviti da nadođe. Kad tijesto nadođe, podijeliti na pet dijelova. Svaki dio razvaljati u krug i isjeći na 8 trouglova. Na svaki trougao tijesta staviti kašičicu džema i uviti u kiflicu. Tako uraditi sa svim dijelovima tijesta. Kiflice ostaviti da stanu 15 minuta i peći na 200 stepeni dok blago ne porumene. U međuvremenu skuhati sirup: U posudu staviti šećer i vodu i kuvati 4-5 minuta od vremena kad proključa. Pečene kiflice tople uvaljati u topao sirup (kiflicesamo provući kroz sirup sa jedne i druge strane) pa posuti kokosom.
0 comments:
Post a Comment