Monday, October 26, 2015

SARMA

Sarma

Sastojci:

  • 2 kg svinjetine
  • 500 g mljevenog junećeg mesa
  • 4 jaja
  • 4 veće glavice crvenog luka
  • 4 veća režnja češnjaka
  • začini: sol, vegeta, papar, začinska paprika
  • 350-400 g riže
  • listovi kiselog kupusa
  • 1-2 lovorova lista
  • manji komad suhomesnatog proizvoda

Priprema:

  1. Crveni luk ogulite, narežite na kockice i popržite ga na masnoći. Ohladite!
    Mljeveno meso stavite u posudu te dodajte jaja, ohlađeni crveni luk, usitnjeni bijeli luk, sol, crvenu papriku, biber i vegetu. Smjesu dobro izmješajte i ostavite da odstoji barem pola sata. Dodajte opranu rižu, izmješajte i dodajte začine po potrebi (riža će pokupiti začine tako da smjesa treba biti malo jače začinjena)
  2. Listove kupusa operite i nožem stanjite srednji dio lista kako bi mogli smotati list oko mesa. Idealan paketić ćete napraviti na sljedeći način:
    1.  List kupusa stavite na dlan tako da je korijenasti dio okrenut prema ručnom zglobu
    2.  Stavite žlicu do dvije pripremljene mesne smjese tako da ga položite uspravno-vodoravno u smjeru korjena( u donju lijevu četvrtinu lista)
    3.  Prebacite prvo donji dio lista. znači onaj bliže ručnom zglobu
    4.  Počnite motati sada bočni dio preko mesa i do kraja lista
    5.  Odozgo će ostati vrh kupusa nesmotan te ga pažljivo prstom utisnite u središnji dio dobivenog paketića
  3. Složite paketiće uspravno, tako da taj gornji dio paketića s rupom bude prema gore. Kako će se meso i riža kuhati tako će se list širiti i neće puknuti. U sredinu posude stavite komadić suhomesnatog proizvoda po želji, nalijte vode da prekriju paketiće i kuhajte 1,5-2 sata, na laganoj vatri.
  4. Načinite zafrig tako što ćete na masnoći popržiti brašno, dodati začinsku papriku i zaliti vodom. Lagano prokuhajte te izlijte u posudu sa sarmicama. Neka još malo prokuha, dodajte soli i vegete ako je potrebno.

0 comments:

Post a Comment