Tuesday, October 20, 2015

RUŽINI MAFINI OD JABUKA

Ružini mafini od jabuka

Sastojci:

  • 1 pakovanje lisnatog tijesta
  • 3 jabuke
  • 1 limun
  • 1/2 kesice cimeta
  • 100 g šećera
  • malo šećera u prahu

Priprema:

  1. Jabuke operite, presijecite na pola, izvadite koštice, a zatim isjecite na kriške.
  2. Limun izrendajte na sitne rende i ostavite sa strane. U odgovarajuću posudu sipajte oko 500 ml. vode, dodajte 3 kašike šećera i sok od jednog limuna pa prokuhajte. Dodajte kriške jabuka i kratko kuhajte, minut-dva da kriške omekšaju i ostanu cijele. Rešetkastom kašikom vadite omekšale kriške i slagajte na kuhinjske ubruse da se ohlade i prosuše.
  3. Za to vrijeme lisnato tijesto razvijte na debljinu oko 3 mm, a zatim ga isijecite na 3 cm široke trake.
  4. Preostali šećer pomiješajte s cimetom i rendanom korom od limuna pa pospite isječene trake.,
  5. Na svaku traku po dužini složite kriške jabuka tako da gornja obla strana s korom prelazi ivice krajeva.
  6. Zatim uvijte u rolat-ružu. Isti postupak ponovite i sa preostalim tijestom.
  7. Pripremljene ruže od jabuka složite u podmazan kalup za mafine.
  8. Pecite u zagrijanoj rerni na 190 stepeni oko 45 minuta. Izvadite iz kalupa i prohlađene ružice pospite šećerom u prahu. 

0 comments:

Post a Comment