Monday, October 19, 2015

HURMAŠICE S ORASIMA

Hurmašice s orasima




Sastojci:

Tijesto:

  • 2 jajeta
  • 20 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 6 kašika šećera
  • 250 g margarina
  • 15 kašika oraha

Priprema:

  1. Prvo staviti da se kuha agda, za to vrijeme limun isjeći na kolutove. Kada je agda na pola kuhana dodamo i limun da se kuha. Kuhati dok se ne dobije lijep sirup.
  2. Brašno i prašak za pecivo pomiješati, pa dodati šećer i orahe pa i to izmiješati. Zatim dodati jaje i na pari rastopljeni margarin. Ovu smjesu dobro ujednačiti.
  3. Oblikovati hurmašice s bockave strane rende.
  4. Oblikovane hurmašice poredati u pleh. Ubaciti u zagrijanu rernu i peći 20-tak minuta na 200C.
  5. Toplom agdom zaliti vrele hurmašice, ostaviti ih na hladnom da upiju svu tečnost. 

Agda:

  • 500 ml vode
  • 500 g šećera
  • 1 limun

0 comments:

Post a Comment