Thursday, October 15, 2015

Pamuk kifle sa džemom

PAMUK KIFLE S DŽEMOM







Za tijesto:

  • 2 jajeta
  • 2 dl ulja
  • 3 dl mlijeka
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 100 g šećera
  • oko 700 g brašna

  Za fil:

  • Džem od šljiva

Za sirup:

  • 200 g šećera 
  • 3 dl vode 

Za posipanje kiflica:

  • 100gr. kokosa u prahu

Priprema:

  • U 3 dl mlakog mlijeka staviti kašiku suhog kvasca i 100 g šećera. Dodati 2 jajeta, 2 dl ulja i brašnom zamijesiti tijesto. Tijesto dobro izraditi i ostaviti da nadođe. Kad tijesto nadođe, podijeliti na pet dijelova. Svaki dio razvaljati u krug i isjeći na 8 trouglova. Na svaki trougao tijesta staviti kašičicu džema i uviti u kiflicu. Tako uraditi sa svim dijelovima tijesta. Kiflice ostaviti da stanu 15 minuta i peći na 200 stepeni dok blago ne porumene. U međuvremenu skuhati sirup: U posudu staviti šećer i vodu i kuvati 4-5 minuta od vremena kad proključa. Pečene kiflice tople uvaljati u topao sirup (kiflicesamo provući kroz sirup sa jedne i druge strane) pa posuti kokosom.

0 comments:

Post a Comment